Dette gjør WiFi-signalet magisk

Har du noen gang grublet over hva som gjør at du kan ligge i sofaen og bla gjennom nettaviser, helt trådløst, mange meter unna WiFi-ruteren? Eller hvordan video og lyd på magisk vis flytter seg trådløst fra din mobil og videre til den du snakker med?

Dette gjør WiFi-signalet magisk

I dag har WiFi blitt en helt sentral del av hvordan vi kommuniserer. Vi strømmer, surfer på nettaviser og snakker med familie og venner helt trådløst fra mobil, pc og nettbrett hjemme.

Men hva er det som egentlig gjør at vi kan gjøre alle disse tingene helt uten å koble en eneste kabel til ruteren?

La oss ta et lite dypdykk i WiFi'ens magiske verden.

Hva er WiFi?

WiFi er måten å overføre data på over et trådløst nett. For å sende signal bruker WiFi radiobølger på akkurat samme måte som den gamle FM-radioen gjorde.

Mange tror at WiFi er en forkortelse for Wireless Fidelity, lignende på High Fidelity som brukes for å beskrive musikk i høy kvalitet. Men det er det faktisk ikke.

Egentlig er ikke WiFi en forkortelse for noen ting, men de som står bak WiFi (Wi-Fi Alliance) brukte slagordet “The Standard for Wireless Fidelity” en kort periode på slutten av 1999. Det har grodd seg fast hos mange.

Wi-Fi Alliance står bak WiFi, og når de skulle bestemme merkevarenavnet ville de gjøre det litt mer forståelig for folk. Derfor tok de med slagordet “The Standard for Wireless Fidelity” da de skulle presentere merkevaren. Det varte kun én kort periode på slutten av 1999, før slagordet ble skrotet.

For enkelhetens skyld - her i NextGenTel bruker vi skrivemåten WiFi 😄

Men er ikke WiFi og internett det samme da? 🤨

Nei, det er det faktisk ikke. Det er to ulike ting. Internett er et globalt nettverk satt sammen av mange lokale nettverk, servere og datamaskiner. Med internett kan du kommunisere med andre enheter og tjenester over hele verden.

Når internett ble allemannseie på midten av 90-tallet måtte de fleste bruke en ethernetkabel fra modemet til pc-en sin for å få tilgang til internett. I dag er det mest vanlig å bruke WiFi gjennom en ruter eller annet utstyr for å komme seg på internett.

WiFi er ganske enkelt en måte å koble alle dingsene dine trådløst til ditt lokale nettverk fra WiFi-ruteren. Superenkelt forklart kan vi si at WiFi er en del av et lokalt nettverk, mens internett er et globalt nettverk.

"Ok, men hvordan fungerer egentlig WiFi-signalet da?"

Som nevnt litt tidligere så bruker WiFi radiobølger. Akkurat på samme måte som den gode gamle FM-radioen du hadde for noen år siden.

Det meste av WiFi-utstyr sender signal på to ulike radiofrekvenser. 2.4 og 5 gigahertz (GHz). Det finnes også andre radiofrekvenser for WiFi, men disse er ikke like mye i bruk.

"Men hva er egentlig gigahertz", tenker du? Det er en måling av frekvens. Tenk deg at du ligger på stranden i syden og ser på bølgene som treffer land. Dersom du teller bølgene og tar tiden vil du finne frekvensen på bølgene. Én hertz har en frekvens på en bølge hvert sekund.

Én Gigahertz derimot er én milliard bølger hvert eneste sekund. Takk og lov for at bølgene i syden ikke har samme frekvens!

De to radiofrekvensene har sine fordeler og ulemper. Du har kanskje hørt før at den ene fungerer best for lengre rekkevidde, mens den andre gir høyere hastighet?

Du kan nemlig ikke få i pose og sekk.

På 2.4 GHz får du lengre rekkevidde, men siden signalet beveger seg lengre klarer den ikke å sende like høy hastighet.


Med den høyere radiofrekvensen 5 GHz får du kortere rekkevidde, men du får en høyere hastighet.

Med dagens moderne WiFi-utstyr er dette heldigvis ikke noe du trenger å tenke på. Nyere mobiler, nettbrett og datamaskiner velger automatisk den radiofrekvensen som passer best fra der du er 😊



Finnes det ting som påvirker WiFi-signalet? 🤔

Åh ja, det gjør det. Siden WiFi bruker radiobølger er det utsatt for forstyrrelser. Og ikke bare noen forstyrrelser, men faktisk flere du ikke umiddelbart tenker kan være forstyrrende.

For eksempel mikrobølgeovnen du har på kjøkkenet. Den sender mikrobølger og det kan forstyrre WiFi-signalet og føre til at det tar lengre tid for data å flytte seg fra a (WiFi-utstyret) til b (mobil, pc eller andre dingser). Sistnevnte blir ofte kalt latency på engelsk.

Bluetooth og andre trådløse dingser vil også kunne forstyrre WiFi- signalet i varierende grad, siden trådløse signaler stort sett sendes på frekvensområdet rundt 2.4 gigahertz.

Fysiske hindringer er største synderen

Det som kan forstyrre WiFi-signalet aller mest er fysiske hindringer. Metall, betong, gips, fliser, vinduer og speil vil alle kunne sette kjepper i hjulene for WiFi-signalet.

Se for deg at du snakker med en person på andre siden av rommet. Står dere helt alene i rommet er det ingen problem å holde en samtale gående. Putter du derimot inn en vegg mellom dere, og ti snakkesalige mennesker kommer inn, blir det vanskelig å høre tydelig hva den andre personen sier.

Slik er det også på WiFi. Mange forstyrrelser og hindringer kan føre til ustabilitet eller dekningstap.

“Akk ja, da er det vel bare å rive den veggen som hindrer for WiFi-signalet da?”


Nei, du slipper heldigvis å rive ned veggen. Det finnes gode løsninger for å få WiFi-signalet til å gå omveien rundt slike hindringer. Vi i NextGenTel anbefaler et mesh-system dersom du har en bolig som er større enn 90 kvadratmeter, eller om du har flere etasjer som skal ha WiFi.

“Hva i alle dager er et mesh-system?” 🤯

Et mesh-system er flere WiFi-bokser som snakker sammen og deler signal mellom seg for å forbedre den trådløse dekningen i boligen. Den første boksen erstatter den tradisjonelle ruteren. De andre boksene kan du plassere fritt rundt i boligen så lenge du har strømuttak og WiFi-dekning der.

Mesh-system får du kjøpt hos din lokale elektronikkbutikk eller i nettbutikker. Som kunde i NextGenTel kan du også leie mesh-system dersom du har internett på fiber eller Trådløst Bredbånd.


Les mer om WiFi og mesh-system her

Loading chat...